Водата е начин на мислене

Най-големият ни ресурс, най-ежедневната ни нужда, най-ценната течност на Земята понякога възприемаме за даденост, но ние в „Хвърчило“ знаем точно колко важна е всяка капка.

Тук, в Родопите, в село Киселчово всеки си има легенда. Местните разказват живота си под формата на приказки, а ние слушаме жадно и нямаме търпение за следващата. Любима ни е тази за водата. В Родопите има традиция – всеки в живота си да направи „себа̀п“. Това е „дарение“. Нещо, което ще служи на хората, твоят добър отпечатък, който ще остане дори когато теб вече те няма. Обикновено за „себа̀п“ родопчани правят чешми, защото вярват, че водата е най-голямата благодат за човека. Една глътка вода е по-ценна от злато за жадния пътник и по-животворна от най-силната храна за морните стада, които се връщат от паша. Хората от планината знаят, че водата е и лечебница, и орисница, и пакостница, когато нямаш респект към нея. Тя е събирала младите пред чешмите навремето, била е причина за най-красивите любовни истории, бабите и прабабите ни са я носили на гръб с тежки кобилици, за да напоят домашните си, рани е лекувала, думи тайни е чувала, наричана е била и е носила живота в себе си във всичките му форми. Водата тук е изключително важна и сега ще ви разкажем защо.

100 години назад – за добро!

Причината хората от планината да ценят толкова водата е, че на село тя е „тънка“, както казват бабите или – не е налична в изобилие. В повечето родопски села няма водопровод и канализация и местните още набавят водата си по начина, по който са го правили техните предци преди много години. Така е и в село Киселчово, в което се намира „Хвърчило“ Къщата, която създадохме за вас с много грижа и търпение, си има основна ценност и тя е водата. Въпреки че изградихме най-съвременни технологии, с които ви предлагаме кристалночиста и прекрасна родопска вода – в „Хвърчило“ знаем колко ценна е всяка капка, защото тук водата идва от малко изворче, което обслужва нуждите на нашия планински дом. Именно затова молим всички наши гости да оценят тази „лечебница“ – водата, и да я използват с цялата си любов и нужно уважение. Когато прекрачите прага на „Хвърчило“, си помислете за пътя на всяка глътка в чашите ви. Представете си кристалния планински извор, в който водата се е родила, после как е изминала дългия си път по тесните планински вадички, прераснала е в ручей и се е вляла в чудните родопски реки, за да стигне до вас. Молим ви да си представите всички онези чешми, които родопчани са изградили понякога с последните си средства, красивите ръце на бабите, които са пълнили менците си и са се молили за дъжд, когато годината е сушава, и чак тогава да отпиете. Когато сте в „Хвърчило“ – спирайте душа, докато сапунисвате тялото си, не оставяйте чешмата да тече, докато слагате паста на четката си за зъби, измивайте внимателно ръцете си с точно толкова вода, колкото ви е необходима, и пълнете чашите си с достатъчно, за да утолите жаждата си, но не и за да прахосваме тази течна благодат. Водата тук е начин на мислене и ние вярваме, че това внимание към нейната употреба е за добро, защото, когато свикнем да го правим в „Хвърчило“ – ще пренесем това свое знание и в града, а оттам и навсякъде където сме. Така да уважаваме водата и да се грижим за използването на водния ресурс ще стане наше ежедневие и всеки ще даде своя положителен отпечатък и нужната любов към водното богатство на Земята.

Като сълзица си чиста, Росице, като вода си хубава“

След като разбрахме, че водата е ценност, която тук държим да пазим, уважаваме и да използваме разумно – нека все пак ви разкажем и за достойнствата на водата, която може да опитате в „Хвърчило“. Нашата къща за гости се намира в района с най-чистата изворна вода и с най-кристалния въздух. Тук се лекувате, докато дишате и пиете. Въздухът в Родопите е сред най-лечебните в света. Това е единствената планина в България и една от малкото в света с изключително високо ниво на отрицателна йонизация. Според учените отрицателните йони подпомагат алфа-вълните на мозъка и увеличават тяхната амплитуда. Те имат и терапевтично действие върху хреми, синузити, бронхиална астма, алергии, мигрени, родилни и постоперативни болки. Отрицателните йони на кристалния въздух в село Киселчово убиват бактериите и вирусите и увеличават капацитета на абсорбция и усвояване на кислорода, като ускоряват процеса на доставянето му до клетките и техните ядра. Относно водата – родопските извори са легендарни! Освен високата минерализация на някои, които лекуват редица заболявания, най-високите планински извори в Родопите впечатляват с чиста и свежа вода, която се ражда и тече далеч от всякаква индустриална дейност. Уникална като качества, водата от високите извори е слабо минерализирана и подходяща за ежедневна консумация. От Родопите никой не си тръгва нито гладен, нито жаден. Затова ви каним в „Хвърчило“ да утолите жаждата си и да се научим заедно да ценим и използваме тази прекрасна родопска вода. Обещаваме ви, че като нея друга няма, а както казват родопчани – който пие от чешма тук, задължително се връща!

HVARCHILLO. Здравей спокойствие!