Нашата идея и цел

Хвърчило“ е място сред природата, създадено за хора, които искат да се обърнат към себе си и да се откъснат от реалността, почивайки си активно и опознавайки своето творческо аз. Целта ни е да събираме хора с различни интереси в разнообразни области, но обединени от желанието си да се самоусъвършенстват както физически, така и духовно и да отключат на творческия си потенциал. Вярваме, че чистият въздух, отдалечеността от града и грижите в него, съчетани със здравословната храна и напитки, приготвени от местни био продукти, са фундаментален елемент от универсалната формула за добро състояние на духа и ще направят престоя ви при нас още по-незабравим.

 

Нашата история

Построена от родопско семейство на южен склон в село Киселчово, вековната къща е реставрирана в духа на родопските традиции, с добавени съвременни удобства. При нас липсват телевизия, мобилна мрежа и телефонна връзка, за да ви помогнем да се откъснете напълно от реалността и ежедневните грижи. Пътуваме назад във времето, чрез автентични преживявания и връзка със земята и природата. Уникалните гледки са нашия “телевизор”, а звездното небе – нашата обсерватория.

За къщата

Къща „Хвърчило“ разполага с четири двойни стаи, две бани с тоалетни, просторна трапезария за хранене, кът за чай и кафе и артистично организирано пространство пред камината за споделяне и задушевни разговори. Къщата е с локално парно, с радиатори във всички стаи и санитарни възли, което осигурява комфорт и уют в зимните дни. Тъй-като сме разположени на южен склон, слънцето ни огрява през цялата година. Голямата веранда открива невероятна гледка към хълмове със смесена, широколистна и иглолистна растителност. Дворът е организиран на две зони, като в предната част сме осигурили прекрасно пространство за групови събирания с огнище, бар и амфитеатрални места за сядане. В топлите летни вечери ще прожектираме “Кино под звездите”. В задната част на двора сме обособили специален кът “Под ореха” подходящ за творчески уединения. За топлите летни дни, къщата разполага с външен душ и тоалетна. Част от корените на двора са два ореха и много ядливи насаждения като билки, зеленчуци и подправки, които използваме за направата на нашите домашни ястия. 


Храната в Хвърчило

За нас добрата храна е символ на здраве и баланс от местни продукти и съвременни вкусове. Всеки ден в къщата приготвяме домашна и чиста храна с отношение и любов. Наблягаме на сезонните продукти, които си набавяме от градината и фермата на нашите мили съседи. Ястията, които ще може да опитате, са овкусени с билки и подправки, характерни за родопския регион, и са поднесени в уникална атмосфера. Предлагаме менюта, съобразени с вашите изисквания към диета и хранителни алергии. Също така при нас може да се насладите на домашно приготвени сокове и сладка, които не съдържат захар. А виното и ракията са изцяло местно производство на малки изби в региона.

 


Как да стигнете до с. Киселчово

 

Ако пътувате от София или западния регион:

Маршрут 1: Пътувате посока Пазарджик, подминавате го и се отбивате за Кричим. Минавате покрай Девин и през Широка лъка и продължавате към Смолян, докато се възхищавате на красивите природните гледки, които се откриват пред вас и ви оставят без дъх. След с. “Смилян”, държите посока с. “Могилица“, докато стигнете до табела за с.Киселчово надясно. След разклона качеството на пътя рязко се влошава и ще загубите мобилен обхват ( тогава е момента да се доверите на инстинктите си да се потопите в магията на Родопите, от тук започва вашето истинско преживяване. Моля, бъдете внимателни и карайте бавно).

Пътувайте 7 км нагоре по пътя, следвайки реката, пропускате отбивката за Кремене и Черешово, преминавате през Долно Киселчово, подминавате сградата на местната ловна дружинка и продължавате нагоре по асфалтовия път, докато се озовете на мегдана на нашето село. Тук пътя свършва, паркирате колата си и продължавате пеш, следвайки указателните ни табелки.

Този маршрут макар и малко по-дълъг, е особено подходящ за любителите на живописните приключения.

 

Маршрут 2: Тръгвате посока Пампорово, като пропускате отбивката за Пампорово и продължавате направо за Смолян. Подминавате табелата “Смолян”, продължавате за с. “Смилян”. Стигате с. „Смилян“ и продължавате по същото магическо пътешествие из Родопите, описано по-горе.


 

Нашите съвети

– Елате с малко багаж подходящ за планина

– Моля да предвидите, че температурите се понижават рязко сутрин и вечер. Вземете си планиснки обувки, топли чорапи и връхни дрехи.

* осигуряваме чехли и хавлии.

– Моля уведомете ни допълнително, ако имате специфични изисквания за храната или имате хранителни алергии.

– Хора с фобии от насекоми и животни е възможно да не се чувстват комфортно!

– Ние сме гости в това непокътнато от цивилизацията място и уважаваме всяка форма на живот.

Очакваме Ви!

HVARCHILLO. Здравей спокойствие!

HVARCHILLO 2020