Сетивата в полет, или храната на „Хвърчило“

Родопите говорят чрез очите и небцето. Гледките и вкусовете са езикът на планината, а ние отлично знаем как да ти преведем този език.

Родопите са една от онези магии, които те завладяват бавно и постепенно. Първо леко те викат към себе си, после те оставят сам да направиш първите крачки, а когато те допуснат до сърцето си – оставаш омагьосан завинаги. Ние от „Хвърчило“ вярваме, че тази бяла родопска магия вирее точно тук – в село Киселчово, съвсем близо до гръцката граница и в самото сърце на планината. Когато създадохме нашата „къщичка родопска, високо и далече“ като място за обръщане към себе си, за специални хора, които искат да практикуват духовни, физически и артистични практики, ние знаехме, че трябва да предложим на всички вас и вкуса на планината. Да вкусиш Родопите си е цял ритуал, а посветените в него ще ни подкрепят с две ръце. Ето какво можете да опитате в „Хвърчило“ с цялата любов, с която земята ни го предлага.

Две задължителни неща – сезонни продукти и любовта на родопчани

Около къщата на „Хвърчило“ няма магазин, съседите са точно 8 на брой, а градската храна не ни е по вкуса. Около „Хвърчило“ няма магазин, но има толкова любов, че понякога се чудим как да я съхраним и в колко точно бурканчета да я затворим за студената зима. Тук може да опиташ изумително вкусна и домашно приготвена храна. Използваме изобилието от сезонни натурални продукти, които трудът на милите ни съседи и природата ни предоставят. Млечните продукти са истински рай за небцето – яйца, мляко, сирене, кашкавал, извара, които са приготвени от местни производители и наистина щастливи и свободни животни, които родопчани отглеждат като свои деца. Билките събира нашата прекрасна Марина, която ги бере високо в планината и след това – по стара традиция – се суши на слънце. Ябълки, круши, дюли, тикви, сливи и др. сезонни плодове от селото задължително присъстват в менюто ни, като ги добавяме и в нашите чудесни сладкиши, ястия и десерти. Сладката и конфитюрите в „Хвърчило“ са от диви ягоди, малини, боровинки, череши, дюли и тиква, а всички те, както и любимият ни рачел са приготвени с много любов от бабите в селото. Тук ще опитате и емблемата на Родопите – ненадминатите картофи и всеизвестния смилянски боб. Престоят в „Хвърчило“ включва три хранения дневно, плюс кафе и чай, но почакайте, защото още не сме ви разказали за нашите питиета.

Когато сокът от шушулки на Марина срещне теб

Признаваме си, че тук, в Киселчово, всеки си има малка магия, с която впечатлява гостите и влюбените в планината. Е, ние имаме Марина, а тя има своя ненадминат, таен и прословут сок от шушулки! Как се прави, е вселенска тайна, но това, което знаем със сигурност, е, че трябва да го опитате! Останалите ни предложения са – студенопресован сок от ябълки, без захар и стабилизатори, който се прави от местен производител с градина от овошки. Божествен орехов ликьор, който ние приготвяме от нашия стогодишен орех пред къщата, като добавяме и мед. Казват, че това е стара рецепта за подпомагане на щитовидната жлеза, но ние знаем, че освен това е и наслада в най-чиста форма. Крушовата ракия е на Хашо-еликсир – нашия мил съсед, който я приготвя с круши от неговите градини. Предлагаме и вино от малка изба с традиции, която специално за нас произвежда чисто Мерло.

Вместо финал – вкус!

Тук, в „Хвърчило“, не правим компромис с качеството на храната. Всичко е природно, натурално и чисто – без консерванти и оцветители. Целим да запазим максимално уникалния вкус и аромат на продуктите, които са ни така изобилно предоставени от природата. Използваме стари традиционни рецепти и готвим с много внимание, отношение и любов! Храната тук расте и се отглежда с кристален въздух с най-висока отрицателна йонизация, с изворни води, почвата се обогатява с животински тор, има нулево замърсяване, поддържаме традиции в отглеждането и запазването на стари сортове, държим на любов, хигиена и внимание към отглежданите животни. Храната в „Хвърчило“ е преживяване и ние ви каним да го изживеем заедно. Тук държим да запазим най-ценното – езика на планината. Държим нейният вкус да остане чист и знаем, че тя ще ни благодари.

HVARCHILLO. Здравей спокойствие!