Ландшафт за всички сетива

В с. Киселчово, където се намира родопската ни къща за връщане към себе си, искахме да ви дадем изживяване за всички сетива. Ето защо проектирахме външното си пространство така, че да създадем ландшафт, който говори на нашия език.

Когато си в планината, в душата се събужда един особен вид сетивност и ти започваш да усещаш природата с всяка пора на кожата си, с всеки цвят на зеницата. Започваш да усещаш природните елементи – вода, огън, въздух, земя, и да разбираш техния език. Ето защо, когато създавахме двора на „Хвърчило“, ние искахме да поканим и четирите стихии в него. Искахме да проектираме пространството така, че да усещате топлата родопска земя, вълшебната вода, вятъра разказвач и огъня, който носи топлина и връзка с корена. Искахме да пренесем Родопа планина в двора си и в сърцата на всички наши гости. Днес ви разказваме за външното ни пространство, сътворено от ecologicaldesign.eu, които споделят общата ни идея за красив и вдъхновяващ живот, съобразен с всичко, което ни заобикаля.

ЗЕМЯ И ОГЪН

Нашите деди са знаели, че дворът е точно толкова важен, колкото къщата, затова винаги са го съобразявали с природните дадености на заобикалящата ги среда. Дворът на „Хвърчило“ е проектиран в съзвучие със земята тук – удобна правоъгълна композиция с традиционни за възрожденския двор елементи и настилки само от местни материали. Теренът, който Родопа ни предложи, е много стръмен, затова ние обуздахме елемента земя, като го моделирахме с подпорни стени и го терасирахме на нива. Така освен интересни отделни кътове с множество функции, които се получиха на „различните етажи“, постигнахме и много места за сядане, съзерцание и провеждане на групови занятия, от които се разкриват фантастични гледки. Земята ни подари и красива градина с уханни билки и цветя отпред и зеленчуков кът в задната част на къщата. Огънят също е много важен за „Хвърчило“ и в преносен, и буквален смисъл. Вярваме, че той пречиства, стопля и подарява нужните криле на душата – затова създадохме оформен кът за малки групови събирания около вълшебното ни огнище. Допълваме го с дървен миниамфитеатър, романтично разположени столове, пуфове и пейки. Елементът земя ни очаква и в южната част, където е големият орех, тапициран с почвопокривно растение.

ВЪЗДУХ, ВОДА И ПЕТИЯТ ЕЛЕМЕНТ

Въздуха искахме да усетите със спиращите дъха гледки, максималния простор, който дворът осигурява, и с красивата тераса на втория етаж, която е прекрасна за съзерцание на всичко наоколо. Водата пък посреща още на входа от течащия чучур, откриваме я и в действащия кладенец, който сме убедени, че сбъдва желания, но му обещахме да пазим тайна. Осветлението също е плод на много детайлно прецизиране, за да осигури максимален комфорт в тъмната част на деня и да скулптира пространството, така че то да доставя максимална наслада за сетивата. Петият елемент всъщност е този, който свързва всичко това – духът на „Хвърчило“. Всичко, което виждат очите ви тук, до което се докосват ръцете ви и стъпват стъпалата ви, е направено така, че да вълнува. Да събужда всички сетива на нашата чувствителност и емоционалност и да ги пълни с любов. Пространството влияе на всеки от нас, а ние създадохме двора на „Хвърчило“ така, че той да е нашият дом и в бури, и в разкошни изгреви. Да лекува и да ни свързва с природните цикли. Да е вкъщи, което няма търпение да се прибереш!

HVARCHILLO. Здравей спокойствие!