За Киселчово

Безбройни са селата и махалите, намерили защита сред величествените гънки на Родопите. Планината ги е приютила и се е превърнала в дом за жителите им. И макар да са рожби на една майка, всяко от тях си има своя неповторима съдба. Животът в смолянското село Киселчово, разположено едва на няколко километра от границата с Гърция, не се е променил особено от времената, когато конските сили са били само за конете, а земята е била основният източник на препитание.

Днес никой не си спомня историята на селото, но според легендите то е създадено преди има-няма 4 века от занаятчии, работили в султанския дворец в Истанбул. Останките от древната крепост “Калето”, разпилени по скалите над него, говорят, че местността е била населена в още по-стари времена. Времена, за които човешката памет е къса. Много вода от близкия Киселчовски водопад е изтекла оттогава. Годините са се сменяли, загивали са империи, появявали са се нови граници.

Селото обаче си е оставало все там, край красивото ждрело на река Черешовска. Разположено на дълго огряван от слънцето южен склон, селото е обградено от драматични скалисти върхове и вечнозелени борови гори. Хората са трудолюбиви, гостоприемни и се радват на неканени гости.


Ако искате да видите и усетите нещо различно и завладяващо елате в магнетичните западни Родопи.

Забележителности близо до с.Киселчово които препоръчваме да посетите:

Киселчовските водопади

Намират се в борова гора най-висок от тях е 12м. в ждрело опасано от високи отвесни скали. Много привлекателно диво място, където може да отидете със специален за вас човек, или да се насладите на прегръдката на природата. Прехода е около 60 мин. в двете посоки.


Връх Бодур Алан

Връх Бодур Алан се намира над село Киселчово.
Приблизителното време за изкачване от селото е около час и половина.
Надмосрката височина е 1540 метра.


Картал Камък

Връх съседен на Бодур алан със спиращи дъха гледки от 360 градуса.


Храм “Света Троица “1896г.

Храмът се намира в село Кремене. Иконостасът е направен от зографи от Неврокопската школа. Храмът е художествен паметник на културата. През селото минава и античен римски път водел към Беломорието.


с. Надарци

Надарска пещера – Пещера Надарска е разположена в живописна местност близо до селцата Кремене и Надарци. С дължина от едва 55 метра, пещерата се нарежда сред най-богатите на вторични пещерни форми. Хилядите сталактити и сталагмити, огромните сталактони, красивите драперии… Цялото това изобилие от калцитни образувания превръща пещера Надарска в едно красиво подземно царство, което заслужава да бъде видяно! Пещерата не е благоустроена и се влиза само с водач.

Прехода до пещерата и разходката в нея отнема около 1 час и 30 минути. Прехода може да се съчетае с разходка до Надарския Надпис и Гроба на Руфинка в с.Попрелка.

https://www.facebook.com/nadarska/


Надарски надпис

Той е едно хилядолетно свидетелство за древността на българската писменост. Знаците от надписа имат своите аналози в писмената система на траките, праисторическата култура Винча от територията на западни Родопи и в надписи като тези в Белинташ и Ситово. Надписът е съхранен хилядолетия в това диво родопско кътче.

https://www.facebook.com/nadarska/


с. Могилица

Село Могилица е подходящо място за планински,селски и пещерен туризъм.В центъра на селото местни майстори са изработили 123 литрова дървена лъжица с дължина 5.74 метра.

Наблизо се намират извора на река Арда, антични мостове от османско време и пещери.

https://www.facebook.com/kreposttamogilitsa/


Агушеви конаци

Агушеви конаци са най-известните архитектурни паметници в тази част на Родопите. Комплекса е строен 20 години от трима майстори.Той е най-големия късносредновековен замък на Балканския полуостров.

https://www.facebook.com/kreposttamogilitsa/


Панорамна площадка “Върхът”

Панорамна площадка “Върхът” от платформата, на която се открива пленителна гледка към Родопа планина.

https://opoznai.bg/view/panoramna-ploshtadka-varhat-s-mogilitza


Пещера Типице

Намира се близо до махала Потока в с.Бориково. През 1986 г. са направени и палеонтологични сондажни проучвания, при които са открити фосилни останки от пещерна мечка и друг костен материал. Пещерата е използвана в различни епохи за обиталище, открити са керамични фрагменти, кости, глинен прешлен за вретено и железен гвоздей.


с. Буката

Намира се на 1 км от с.Могилица, Хаджийски къщи и лечебен извор “Лъджата” за кожни и проблеми с нервната система.


с. Арда и Горна Арда

От тук тръгват маршрутите за Извора на река Арда.


Местноста Узунов камък


Комплекс Гераница


Местност Дядова ряка

Намира се на 2км. от Горна Арда.


Връх КОМ

https://www.facebook.com/kreposttamogilitsa/


Пещера Ухловица ”Подземния дворец на Родопите”

Тя е една от най-старите в Родопите – над 3 500 000 години. Двуетажна, пропастна с дължина от 460м. пещерата впечатлява с многобройните си вторични пещерни образувания. Сред сталактитите и сталагмитите силно впечатление правят дентритите – образувания, които ще ви накарат да се чувствате, сякаш се намирате на морското дъно. Благоустроената част от пещерата завършва със снежно бял варовиков водопад и четири синтрови езера, които напролет се пълнят с вода.

https://www.facebook.com/uhlovitsa/
http://uhlovica.com/


Пещера Голубовица

Името на пещерата идва от „гълъб” като се предполага, че е обитавана от скален гълъб. Маршрутът започва с десет минутен пешеходен преход по живописна планинска пътека. „Голубовица 2″ е водна пещера с подземни езера и поток. След задължителното екипиране с ботуши тип полугащеризон, спасителна жилетка, анураци, осветление и кратка беседа туристите са готови за пътешествието в неблагоустроената пещера. Очакват ви интересни емоции вътре, а след това бихте могли да обогатите преживяванията си с Алпийски тролей, Via Ferrata и Каньонинг.

Те са с предварително записване и уговорка на http://hodih.com/ 


с. Кошница – пещера Калето, крепост Калето и каньона Горло

Пещера Калето-кошница е преходна, която представлява огромен скален свод и служи за преход към върха където са останките от стара едноименна крепост. Късноантичната крепост е разположена върху конусовиден връх от мраморен варовик. Преходната пещера и крепостта са използвани в древността за скално светилище. Има изградена екопътека до крепостта (15-20 мин). От там има маршрут към с.Смилян, през гори и поляни.

drumivdumi.com/крепостта-калето-и-каньонът-горло


HVARCHILLO. Здравей спокойствие!

HVARCHILLO 2020