Докога ще е така?!

Вече от години пътят до селата Киселчово, Кремене, Черешова река и близките махали е в окаяно състояние, а ние ви разказваме повече и търсим решение.

Както може би знаете, нашият планински дом „Хвърчило“ се намира в приказното родопско село Киселчово. Като всички красиви места, които те пленяват и ти помагат да намериш себе си, откъсвайки се от градския шум, и това райско кътче е труднодостъпно. Въпреки неговата отдалеченост ние с цялата си любов продължаваме да посрещаме гости тук, продължаваме с наши усилия да реновираме каквото ни е възможно по инфраструктурата около къщата и продължаваме да вярваме, че туризъм със смисъл и добавена стойност може да се случва и в България. Тази зима обаче силите и вярата ни отново бяха подложени на изпитание, защото за поредна година пътят до селата Киселчово, Кремене, Черешова река и близките махали беше буквално неизползваем, а тези красиви селца отново бяха откъснати от света. Пътят е в окаяно състояние и с всяка следващата година проблемът става огромен, а ние искаме да знаем как да спасим всичко и всички тук, като им осигурим поне минималното – работещ и здрав път, който се използва за нуждите на селото.

ПРИЧИНИТЕ

Община Смолян и отговорните институции неглижират проблема от години, макар местните хора неведнъж да са се събирали на протест. Пътят е видимо неподдържан, а дупките по него стават толкова огромни, че вече са се слели една с друга. Освен нехайството на институциите и липсата на средства за възстановяване и поддържане на пътя, втората основна причина за неговото разрушаване е преминаването на изключително тежки камиони с дървен материал. Пътят е предвиден да понася натоварване до 15 тона, а ежедневното преминаване на редица камиони с много над допустимия товар го руши безвъзвратно. Контролът отново липсва, а ние продължаваме да губим все повече.

ЩЕТИТЕ

Във всички тези села, както и в село Киселчово живеят хора. Това са нашите баби и дядовци, това са достойните родопчани, избрали да останат по родните си места. Това са възрастните хора, които не могат да получат медицинска помощ, защото линейка отказва да дойде до тук. Това са всички семейства, които не могат да видят внучетата си, близките си и хората до сърцето си, защото те отказват да пътуват до селото или често това е напълно невъзможно. Това са всички жители на Киселчово, за които дори доставянето на хранителни продукти се оказва проблем заради лошия път. Това са всички млади семейства, които се опитват да имат бизнес, да възродят икономиката в този край. Това сме ние, които искаме да покажем колко красиви са Родопите на всички наши гости, но туризъм с този път се оказва почти невъзможен. Губим много, губим достъпа до храма „Св. Троица“ – един от най-древните у нас, който е обявен за паметник на културата от местно и национално значение. Губим достъпа до невероятния Киселчовски водопад и до редица уникални кътчета от този край. Единственото, което не губим, обаче е нашата вяра в доброто и справедливостта. Ето защо молим всички вас – нашите приятели да разпространите този текст и дано той стигне до където трябва. Молим Община Смолян и отговорните органи да се самосезират. Молим за достойни условия, в които да живеят и да се движат най-достойните и честни хора, които познаваме – родопчаните.